Bergssprickor påverkar stabiliteten i bergmassor, vilket i sin tur inverkar på vilka laster berganläggningar skall dimensioneras för. Prediktion av bergssprickors skjuvhållfasthet görs bland annat med hjälp av brottkriterier, vilka utvecklas med hjälp av skjuvtester under kontrollerade förhållanden i laboratoriemiljö.
Huvudsaklig forskarorganisation: RISE
Forskningsområde: Dimensionering av bergsförstärkning
Doktorandprojekt, Huvudhandledare: Fredrik Johansson (KTH)
Projektstart: 2023
Finansiering: 3 500 000
Studien är en del av ett doktorandprojekt och en fortsättning på studien ”Experimentell och teoretisk studie av
skaleffekten på bergmekaniska parametrar för bergssprickor” som rapporterats i Larsson, 2023 (BeFo rapport 235).
De förvärvade kunskaperna från från den tidigare studien kommer att användas när arbetet nu går in i fasen att utföra storskaliga skjuvtester.
Studien fokuseras i tre delar.
I den första delen valideras det nya testsystemets kapabilitet för att säkerställa kvaliteten på mätvärdena.
I den andra delen utvärderas tillämpbarheten av existerande skjuvhållfasthetskriterier på storskaliga sprickor och på vilket sätt eventuella brister ger sig tillkänna, vilket kommer att utgöra en viktig grund för fortsatt utvecklingsarbete.
I den tredje delen undersöks skaleffekten genom att jämföra data från utförda skjuvförsök på småskaliga bergprov med storskaliga.
![](https://www.befo.se/wp-content/uploads/2024/11/Skarmbild-2024-11-05-073646.png)
Det experimentella arbetet har hittills utförts inom ramen för det parallellt löpande projektet POST2 (Parametrization Of STructures), som finansieras av SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB) och NWMO (Nuclear Waste Management Organization, Kanada).
Deltagare
Huvudsaklig forskare är Jörgen Larsson som stöds av Fredrik Johansson, Erland Johnson och Diego Mas Ivars och en referensgrupp bestående av Axel Bolin, Thomas Wettainen, Christer Andersson och Patrik Vidstrand. Forskningssamarbete sker även med Francisco Ríos Bayona och Martin Stigsson.