Injektering av bergssprickor som har en påtaglig hydraulisk gradient, dvs flödande vatten, är en svår teknisk utmaning i många bergbyggnadsprojekt. Typiska situationer är efterinjektering av tunnlar eller reparationsinjektering av injekteringsridåer under dammar grundlagda på berg.

Huvudsaklig forskarorganisation: Kungliga tekniska högskolan
Forskningsområde: Tätning samt vatten- och frostsäkring
Doktorandprojekt, Huvudhandledare: Fredrik Johansson
Projektstart: 2021
Finansiering: 1 308 000 kr

Det finns ett behov av kunskapsuppbyggnad kring hur injekteringsbruket beter sig i vattenflödet och vilka gradienter som är kritiska med hänsyn till erosion av injekteringsbruket. Det är först när vi förstår denna komplicerade hydromekanik som vi kan ta fram tillförlitliga designmetoder som förmår prediktera den injekterade bergmassans täthet med bra resultat. Här studeras därför erosionsförloppet experimentiellt hos färskt bruk vid injektering i flödande vatten och effekten av så kallade avlastningshål för att minska den hydrauliska gradienten.

Dessutom utvecklas en designmetodik för underhåll och reparationer av injekteringsridåer under dammar grundlagda på berg. Principerna är naturligtvis relevanta även för tunnelinjektering i motsvarande hydrauliska miljöer. Resultaten kan därför ligga till grund för kommande studier av exempelvis efterinjektering i tunnlar.

Deltagare i studien

Studien som är en del av ett doktorandprojekt vid Kungliga tekniska högskolan genomförs av Suihan Zhang, Fredrik Johansson, Marie Westberg Wilde och Johan Funehag samt med stöd av Christian Butron, Håkan Stille, Almir Draganovic, Magnus Svensson, Peter Viklander, Åsa Fransson och Patrik Vidstrand.