Kärnkartering är ett av de vanligaste sätt att samla in kunskaper och karaktärisera berg. Metoden används i alla delar av bergbranschen och resultaten används oftast i projekteringsskedet som den primära källan för tolkning, modellering och prognostisering av de bergtekniska förutsättningarna.
Huvudsaklig forskarorganisation: Itasca Sverige AB
Forskningsområde: Undersökning och karaktärisering under planering, genomförande och drift
Projektstart: 2023
Finansiering: 1 093 000 kr
Trots det genomgående användandet av geomekanisk kärnkartering finns få publicerade standarder och vägledningar som beskriver hur geomekanisk kärnkartering bör planeras, utföras och dokumenteras. Företags eller projektspecifika instruktioner finns av varierande kvalité och det är i huvudsak användarna (geologer, kartörer, bergmekaniker) som kan peka på vad som är bra och vad som kan förbättras samt vad som saknas angående utförande och dokumentation.
Syftet med aktuell studie är att öka kunskapen om utförande och dokumentation av kärnkartering inom bergbranschen i Sverige. Studien innehåller två fokusområden:
(i) Kartläggning av praxis
(ii) Sammanställning av ny teknik och metoder för objektiv karaktärisering.
Baserat på tidigare utförda och pågående tunnelprojekt ska exempel på planering, utförande och dokumentation av kärnkartering sammanställas. På samma sätt sammanställs och beskrivs informationen från våra svenska gruvor. Metodik för kärnkartering för att projektera lager under mark kommer också presenteras. Referenser och egenutvecklade eller lokalt anpassade metoder kommer beskrivas. Vid kartläggning av praxis är också syftet att sammanställa användarnas (kartörernas) kommentarer och tankar kring fördelar och nackdelar med det utförande och dokumentation som de tillämpar för att åstadkomma ett heltäckande underlag för framtida metodbeskrivningar inom ingenjörsgeologi.
Deltagare
Robert Swindell är en erfaren ingenjörsgeolog med en masterexamen i ingenjörsgeologi från Leeds University. Han har både praktisk och teoretisk erfarenhet inom tunnelprojektering, fältundersökningar, bergförstärkning, gruvor och injektering.
Studien utförs av Robert Swindell, Catrin Edelbro, Jolanta Switala, Jennifer Hellberg och Märit Berglind Eriksson med stöd av en referensgrupp bestående av Claes Mellqvist, Anton Bergman, Zsolt Kulcsar, Christin Döse, Siri Knape Hansén, Jesper Petersson, Martin Stigsson, Gunnar Rauseus och Patrik Vidstrand.