Som en forskningsledningsorganisation initierar, planerar, samt finansierar och deltar BeFo i angelägna forskningsstudier inom bergteknik. Forskningen har, inte minst genom den stora bredden bland BeFos huvudmän, en förankring hos anläggningsägare, entreprenörer, konsulter, leverantörer, forskare och samhället i stort. BeFo arbetar aktivt för att resultaten skall spridas till bredast möjliga och största praktiska nytta och tillämpning.
BeFos skapar unika möjligheter till samarbete, samfinansiering av forskning och ökade möjlighet till synliggörande och implementering.
Huvudmannaskap
BeFo är organisatoriskt en, så kallad, verksamhetsstiftelse och de engagerade parterna har allt sedan stiftelsen bildades kallats för huvudmän. I stiftelsens stadgar står att om annan organisation, institution, firma etc än stiftarna långsiktigt önskar medverka som bidragsgivare till stiftelsens verksamhet, kan styrelsen besluta att bidragsgivaren skall få ingå som huvudman i stiftelsen
BeFos huvudmän är intressenter i bergbranschen och representerar en stor bredd. Bland huvudmännen återfinns byggherrar, anläggningsägare, entreprenörer, konsulter, maskin- & materialleverantörer, gruvbolag och forskare med intresse att utveckla bergbranschen. BeFo utgör tillsammans med sina huvudmän en del i ett mycket omfattande och inte minst kompetent nätverk inom, och mellan, akademi och industri.
Styrelse
BeFos styrelse väljs vid årsmötet. Styrelsens ledamöter är i enlighet med Stiftelselagen, personligt valda och ansvariga för stiftelsens verksamhet. Ledamöterna representerar således, i sak, inte något företag eller organisation utan endast BeFo. Ledamöterna som föreslås av huvudmännens valberedning skall ha en bred erfarenhet av branschnära forskning och utveckling och aktuell kunskap om branschens behov. Ledamöterna väljs för ett år.
Nuvarande styrelsen består av Rebecca Hellby, Lena Sultan, Thomas Widehag, Johan Bergström, Johan Jonsson, Kim Vendersvik, Magnus Lundin, Joacim Tingstorp, Stefan Sandelin och ordförande Thomas Dalmalm.
Forskningsdirektör
BeFos styrelse utser och anställer en forskningsdirektör som leder stiftelsens dagliga verksamhet vilket omfattar ledning av kansli samt aktivt arbete med forskning och forskningshandläggning.
Nuvarande forskningsdirektör är Patrik Vidstrand.
Kansli
BeFos kansli, vars personal arbetar med administrativ forskningshandläggning, rapportering, certifiering och branschsynliggörande för BeFo och för de organisationer som vi samverkar med, är lokaliserat i Näringslivets Hus i Stockholm.
Patrik Vidstrand
Forskningsdirektör
+46 70-141 89 88
patrik.vidstrand@befoonline.org
Eva Friedman
Kanslichef
Ansvarig för forskningshandläggning
+ 46 70-515 22 13
eva.friedman@befoonline.org
Cecilia Fridell
Kanslisamordnare
Ansvarig för bokföring och löner
+46 70-532 35 79
cecilia.fridell@befoonline.org
Anna Henriksson
Kanslisamordnare
Forskningsråd
Forskningsrådet arbetar primärt med att bedöma och prioritera inkomna ansökningar om bidrag för forskning och utveckling; BeFos huvudmän utser sin representation i Forskningsrådet.
Omvärldsbevakning, samarbeten och nätverk
Tillsammans med våra huvudmän för vi en aktiv dialog om branschens utmaningar och behov; tillsammans utvärderar vi ständigt branschens styrkor och svagheter vilket ligger till grund för vårt forskningsprogram.
Samverkan med våra svenska universitet, högskolor och forskningsinstitut sker inom den aktiva forskningen och via deltagande i SBUs (Sveriges Bygguniversitet) externa råd.
Vi deltar dessutom aktivt i flera större internationella organisationer, bland annat har BeFo, genom Patrik Vidstrand, representation i arbetsutskottet för forskning inom ITA (International Tunnelling and underground space Association) och i arbetsgruppen för Radioaktive Waste Disposal inom ISRM (International Society for Rock Mechanics and rock engineering); dessutom är Patrik Vidstrand via Svenska Geotekniska Föreningen nationell representant i IAEG (International Association for Engineering Geology and the Environment).
Utöver vår egen verksamhet har vi nära samarbete med andra organisationer med liknande intressen. Svenska Bergteknikföreningen representerar Sverige i ITA och i EFEE (European Federation of Explosive Engineers). Svenska Bergteknikföreningen är därtill huvudansvarig för att arrangera de årliga Bergdagarna som är hela den svenska bergbranschens mötesplats; Svenska Bergteknikföreningen erbjuder företag och organisationer medlemskap. Tätt samarbete sker också med svenska föreningen för Bergmekanik och Ingenjörsgeologi (fram till 2022 verksam som Svenska Bergmekanikgruppen). Föreningen för Bergmekanik och Ingenjörsgeologi, som utgör den svenska nationalgruppen inom ISRM, erbjuder individuellt medlemskap och stödjande företagsmedlemskap.
Vår historia
Ur Bergmekanikkommittén som 1965 hade bildats under IVA:s paraply kläcks Stiftelsen Bergteknisk Forskning på hösten 1970 och de ursprungliga stiftarna utgjordes av tre branschföreningar, ett statligt verk och ett privat aktivbolag, nämligen: Svenska Byggnadsentreprenörföreningen, Svenska konsulterande Ingenjörers förening, Svenska Gruvföreningen, Statens Vattenfallsverk och Aktiebolaget Nitro Nobel. Huvudsyftet med stiftelsebildningen var att bättre nyttja de begränsade forskningsresurserna genom att samla väsentliga delar av industrins gemensamma forskning i en organisation.
Under BeFos paraply fortsatte även Bergmekanikkommittén sitt arbete under namnet Svenska Bergmekanikgruppen som allt sedan bildandet är den nationella parten i all samverkan med ISRM.
BeFo tecknade 1971 ett ramavtal om forskningsfinansiering med statliga Styrelsen för teknisk utveckling som 1991 avvecklades och ersattes av NUTEK (närings- och teknikutvecklingsverket senare Verket för näringslivsutveckling). År 1974 anslöt även statliga Byggforskningsrådet som forskningsfinansiär. Fördelningen av medel kom från och med början, och fram till och med 2001, att vara ca 60% från industriparterna och ca 40% från de statliga forskningsfinansiärerna.
År 1993 såg BeFo tillsammans med stiftelsen SveDeFo ett stort värde att konsolidera sig och man bildade en gemensam stiftelse som fram till 2008 hette SveBeFo (Svensk Bergteknisk Forskning). År 2008 återtogs BeFo som stiftelsens namn.
År 2001 ersätts Byggforskningsråden av den nybildade myndigheten Formas och Nuteks forskningsverksamhet tas över av likaledes nybildade Vinnova. Dessa nya forskningsmyndigheters regeringsdirektiv gav inte möjlighet för fortsatt finansiering av den branschnära forskning och utveckling som stiftelsen och andra aktörer drev och det gemensamma ramprogrammet avbryts.
Sprängningsforskningen inom stiftelsen, som relativt sätt främst var och fortfarande är lokaliserad till Luleå Tekniska Universitet (LTU) övergick 2003 i stora delar till ett nybildat forskningscentrum vid namn Swebrec, stationerat vid just LTU. Swebrec är än idag ett fortsatt aktivt centrum och BeFo och Swebrec samfinansierar, allt som oftast, forskning kring sprängning; främst relaterat till sprängskador i berget och om fragmenteringsprocesserna i stort.
År 2006 ger huvudmännen Banverket (idag Trafikverket), Vägverket (idag Trafikverket), Elforsk (nuvarande Energiforsk) och SKB stiftelsen en gemensam avsiktsförklaring om att utgöra så kallade huvudfinansiärer och ett tag därefter ansluter även huvudmannen Atlas Copco (idag Epiroc) som huvudfinansiär. BeFos verksamhet är allt sedan dess fokuserat till forskningsledning, projektadministration och finansiering av branschnyttig forskning och utveckling.
Bergsprängningskommittén (BK) byter 2017 namn till Svenska Bergteknikföreningen i och med bildandet av en förening och där Bergsprängningskommitténs verksamhet breddas. En stor del av den konferens- och seminarieverksamhet som tidigare bedrivits inom BeFo utförs nu av Svenska Bergteknikföreningen som från 2018 även tagit över som paraplyorganisation för Svenska Bergmekanikgruppen.
År 2017 förändrar BeFo sin samverkan med Trafikverket, vars huvudfinansiering övergår från årliga anslag till specifika forskningsanslag; stiftelsen gör sedan dess en formell ansökan för varje relevant forskningsidé.