Samhället förväntar att branschen tar ansvar för social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Det behöver få genomslag inom forskning och utveckling så att val av metoder och material utgår från ett helhets­perspektiv.

Social hållbarhet innefattar bland annat hälsa och säkerhet, rättvisa och jämlikhet. Ett väl planerat undermarksbyggande kan frigöra mark med väg- och spårområden till annan markanvändning för exempelvis bostäder, arbetsplatser eller rekreationsområden. Även om man i samband med utförande av berganläggningar har krav om begränsad påverkan på kringboende och andra så påverkas ”tredje man” på olika sätt, till exempel av buller, damning, trafikomledningar med mera. Att skapa säkra och trygga miljöer i berganläggningar är en framtidsfråga där noll olyckor är ett mål. För en säker arbetsmiljö kan automatisering och robotisering vara nödvändigt för att undvika olyckor och incidenter. I det längre perspektivet möjliggör det ”Zero entry”, vilket innebär att inga människor vistas under jord i gruvor eller anläggningsprojekt. Social hållbarhet avser också arbetsmiljön utifrån psykosociala faktorer för personal, både för de som jobbar på kontor och de som är i fält.

Ekologisk (miljömässig) hållbarhet. I bergbyggnadsbranschen kan det vara att arbeta med klimatneutrala metoder och material samt energieffektiva maskiner. Gruvorna har idag kommit långt med eldrivna maskiner, men mer effektiva och därigenom miljövänliga metoder för uttag av berg och drivning behöver utvecklas. Val av byggmaterial bör också göras med hänsyn till hållbarhetsaspekten. Här kan utveckling och användning av ”LCA-analys” (Life Cycle Assessment) vara ett sätt att komma vidare mot ökad miljömässig hållbarhet i undermarksprojekten. Genom hållbart tänkande kan till exempel bergmassor från anläggningsprojekt och gruvor betraktas som en resurs och återanvändas.

Ekonomisk hållbarhet är delvis effektiviteten i processerna som ger bättre ekonomi i undermarksbyggandet, det vill säga ”mer berganläggningar för pengarna”.Här innebär effektivisering bland annat att man tydliggör processerna för planering, projektering, byggande, underhåll och avveckling, så att branschen kan skapa bättre verktyg och arbetssätt för att uppnå väldefinierade mål med minskande arbetsinsats. Här kan nya kontrakts-, samverkans- och ersättnings­former vara ett sätt att öka produktiviteten och effektiveten om de anpassas till projekt inom tunnel- och bergbyggnad.