Omfattningen av undermarksbyggande ökar väsentligt. Idag genomförs undermarksprojekt i berg i Sverige för mångmiljardbelopp varje år. Kunskapsökande och tekniska landvinningar genom forskning och utveckling får därför ett stort genomslag när effektiviseringarna implementeras.

Den ökande urbaniseringen och vår inneboende bekvämlighet innebär emellertid också att det här och där börjar bli trångt även under mark vilket ställer särskilda krav på planering och genomförande av undermarkslösningar i tätbebyggda områden. Gränserna för vad som är en acceptabel arbetsmiljö och miljöpåverkan blir också allt snävare.

För att klara ny- och ombyggnad, skötsel av befintliga anläggningar och för att uppfylla kraven på social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet finns ett allt större behov av kunskapsutveckling och kompetensförsörjning.

BeFos verksamhet och forskningsprogram syftar till att främja ett säkert, hållbart, ekonomiskt och ökat byggande i berg som stärker såväl våra huvudmän, branschen som samhället i stort. För att nå detta syfte krävs en helhetssyn och ett forskningsfokus som är gränsöverstigande. BeFos forskningsprogram avser att vara en inspirationskälla för forskare inom bergbranschen att enskilt eller i samverkan med andra kompetenser, exempelvis inom materialforskning, artificiell intelligens, livscykelanalyser och samhällsplanering ta fram förslag om forsknings-, utvecklings- och innovationsstudier.

Floating rock
Image by nasidastudio/shutterstock.com

Samhället har många spännande utmaningar; klimathot, krav på resiliens, hållbarhet och bättre resursutnyttjande, en ökande befolkning och urbanisering måste hanteras samtidigt som vi förstås vill behålla en god levnadsstandard.

Undermarken

I flera fall kan byggande som är kopplat till ett bättre utnyttjande av undermarken ge attraktiva lösningar. Tunnlar för energi­produktion, bergrum för energilagring, avfallshantering, odling av både växter och fisk, tunnlar för kommunikation och försörjning är exempel på lösningar för framtiden.

Det är kommunerna som har huvudansvaret för planeringen av användningen av mark och vatten. Det handlar om att uppnå en attraktiv stadsmiljö och samtidigt klara nationella och regionala klimat- och miljömål. Genom att förlägga vissa funktioner under mark kan man uppnå bättre utnyttjande av marken ovan jord samtidigt som man bygger upp ett välfunger­ande samhälle med goda levnadsvillkor. Regionerna ansvarar för att ta fram långsiktig övergripande fysisk planering. Detta utgör ett stöd i kommunernas fysiska planering avseende mellankommunala och regionala planeringsfrågor.

Infrastrukturtunnlar

Stora utmaningar för infrastrukturanläggningar utgörs av behoven av begränsad omgivningspåverkan i urbaniserade områden. Därtill designas anläggningar allt större samtidigt som ytan anläggningen kan finnas under blir allt mindre och välfylld. Men viktigast av allt är att de samlade hållbarhetsmålen kräver en ständig utveckling.

Gruvverksamhet och förvarsanläggningar

Inom gruvverksam­heten finns också stora utmaningar inom bergtekniken, inte minst på grund av utvinning på stora djup. Frågor om dynamiska laster och spänningsinducerade brott är speciellt viktiga. Speciella behov föreligger dessutom vid så väl projektering som konstruktion av slutförvarsanläggningar av miljöfarliga ämnen, så som radioaktivt avfall och kvicksilver, dessa behov kopplar ofta till processer som verkar över mycket långa tidsförlopp och behovet av att under uppförande orsaka så liten skada som möjligt.

Demonstration

Nya idéer till produkter, tjänster, metoder och processer behöver utvecklas genom tester och demonstrationer under verkliga förhållanden. Fälttester inom pågående anläggningsprojekt eller i befintliga gruvor är värdefullt samt borgar för implementering av den aktuella forskningen.